Pestovanie viniča

Vinič ako základnú surovinu na výrobu vína priniesli na dnešné územie Francúzska  koncom 3. storočia n.l. Rimania, ktorých na to oprávnil samotný cisár. S právom pestovať vinič, udelil vtedajší rímsky cisár Probus (vládol od r. 276 do r. 282 n.l.) aj súhlas s výrobou vína. Ako čas plynul a roky leteli, víno sa stalo druhým obchodným artiklom z oblasti, v ktorej sa dnes koňak vyrába.

 

Obchod so soľou

Prvým obchodným aj vývozným artiklom sa stala soľ, ktorá sa ťažila z mora neďaleko mesta La Rochelle. Kupci zo severu Európy však objavili aj miestne víno a začali s ním obchodovať. Koncom 12. storočia sa tak oblasť dnešného Cognacu stala centrom obchodu so soľou a s vínom.  

 

Začiatok destilácie

Dlhý čas prepravy po mori však nízkoalkoholické víno mnohokrát nevydržalo a tak holaďania prišli s riešením, ktoré sa volá destilácia a jej výsledkom je “brandwijn”. Rozšírené používanie destilácie sa datuje do 15. a najmä 16. storočia. Na prelome 16. a 17. storočia francúzski distiléri prišli s novinkou a zaviedli dvojitú destiláciu vína (r. 1600).

 

Zretie

Destilát sa prepravoval v sudoch, ktoré počas cesty odovzdávali časť svojich chuťových a aromatických prvkov prepravovanému destilátu. Obchodníci aj výrobcovia si túto zmenu všimli a proces zretia v sudoch uzrel svetlo sveta. Od polovice 19. storočia sa koňak začal expedovať aj vo fľaškách.

 

Fyloxéra

V závere 19. storočia postihla vinice v terajšej produkčnej oblasti Cognac katastrofa v podobe epidémie fyloxéry (voška viničová), ktorá zničila takmer 85% plochy viníc. K obnoveniu viníc došlo po niekoľkých rokoch hľadania riešenia, ktoré sa našlo v štepení odrôd viniča dovtedy používaných v oblasti Cognac na podpníky viniča z Texasu v USA.

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb (viac informácií). Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.

Súhlasím

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré môžu webové stránky používať na zefektívnenie používateľskej skúsenosti.
Zákon uvádza, že na Vašom zariadení môžeme ukladať súbory cookie, ak sú pre prevádzku týchto stránok nevyhnutné. Pre všetky ostatné typy súborov cookie potrebujeme vaše povolenie.
Táto stránka používa rôzne typy súborov cookie. Niektoré súbory cookie sú umiestnené službami tretích strán, ktoré sa zobrazujú na našich stránkach.
Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Pravidlách ochrany osobných údajov. Váš súhlas sa vzťahuje na nasledujúce domény: www.mycognac.sk