Dostávame sa k mimoriadne dôležitej časti výrobného procesu. Dvojitá destilácia je totiž tým bodom, kde majster distilér môže napraviť niektoré “nedokonalosti” destilovaného vína, alebo naopak, nevyužiť jeho potenciál pri destilácii a následnom zretí v dubovom sude.

Alambic

Na destiláciu vína určeného na výrobu koňaku sa od prelomu 16. a 17. storočia používa destilačný prístroj zvaný Alambic. Je vyrobený z medi a bronzu a skladá sa z nasledovných častí:

varná nádoba

na zovretie vína s cibuľovitým “šapitó” navrchu 

labutí krk

predhrievač vína  

je len doplnkovým (pomocným) zariadením

chladiaca nádoba

so špirálovitým potrubím po vnútornom obvode.

Prvá destilácia - premiere chauffe

Varná nádoba (Cucurbite) sa naplní vínom, ktoré sa zahrievaním privedie do varu. Vzniknuté výpary alkoholu sa postupne uvoľňujú a postupujú cez šapitó (Chapiteau) do labutieho krku (Col de cygne), kde vplyvom chladnejšieho prostredia kondenzujú na kvapalinu. Takto vzniknutý horúci destilát prechádza špirálou (Serpentin) v chladiacej nádobe (Réfrigérant) naplnenej studenou vodou a vyteká ako mierne zakalená tekutina s obsahom alkoholu od 27 - 32 %. Distilér má veľmi dôležitú úlohu oddeliť tzv hlavu, srdce a chvost, pričom na druhú destiláciu sa používa len srdce z prvej destilácie nazývané "brouillis"

Druhá destilácia - bonne chauffe

Druhý destilačný cyklus prebieha presne tak isto, avšak výsledný číry destilát, teda jeho srdce s obsahom alkoholu 68 - 72% sa po destilácii umiestni do dubových sudov. Obdobie destilácie musí podľa prísnych predpisov skončiť 31. marca v roku nasledujúcom po zbere hrozna.

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb (viac informácií). Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.

Súhlasím

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré môžu webové stránky používať na zefektívnenie používateľskej skúsenosti.
Zákon uvádza, že na Vašom zariadení môžeme ukladať súbory cookie, ak sú pre prevádzku týchto stránok nevyhnutné. Pre všetky ostatné typy súborov cookie potrebujeme vaše povolenie.
Táto stránka používa rôzne typy súborov cookie. Niektoré súbory cookie sú umiestnené službami tretích strán, ktoré sa zobrazujú na našich stránkach.
Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Pravidlách ochrany osobných údajov. Váš súhlas sa vzťahuje na nasledujúce domény: www.mycognac.sk